Sinds de eerste spadesteek in januari 2021 zijn de werken aan het nieuwe Reddingscentrum Vicky & Alexis op de Veiligheidscampus PLOT volop aan de gang. De site van het Reddingscentrum, ruim 3000 m² groot,  krijgt dan ook stilaan vorm.  

In het Reddingscentrum Vicky & Alexis worden honden en hun geleiders getraind in het zoeken naar vermiste of bedolven personen, en brandweerlui getraind in het bevrijden van personen vanonder het puin.  

Concreet worden er op het terrein van het Reddingscentrum vijf oefenconstructies uitgebouwd waar reddingshond én begeleider zich kunnen specialiseren. Zo wordt een hindernissenparcours voorzien, een oefenopstelling met autobanden, met paletten en met autowrakken, naast een enorme puinhoop die een ingestort huizenblok simuleert. 

Grote voortrekker van het project zijn de Provincie Limburg en het PLOT, met veel expertise omtrent het opleiden van reddingshonden, samen met de Stichting Vicky & Alexis.  

De effectieve realisatie van dit reddingscentrum is het resultaat van een succesvolle samenwerking met heel wat partners waaronder de Stad Genk en de Provinciale Secundaire School van Bilzen. Dit rijtje wordt sinds kort ook aangevuld met bedrijven uit de private sector die mee hun schouders zetten onder het reddingscentrum. 

Nadat eerder de firma’s Dyka uit Pelt, bekend van de kunststof buizen, Benedco Pallets, uit Zonhoven die 1500 pallets schenkt, en Herwey, uit Lanaken, die de uitvoering van de puinhoop met buizenstelsel  en de buizen voor de oefenopstelling met de kratten tot een goed eind moet brengen,  al hun medewerking toezegden door tussen te komen in de materiaalkost of de uitvoeringswerken van een aantal constructies, trad vandaag ook de internationale gerenommeerde speler Total Safety toe tot het rijtje van sponsoren, door vier containerunits met twee lescontainers te schenken.  

Total Safety, gevestigd in Diepenbeek is een referentie in industriële veiligheid, en vond het belangrijk dit project te steunen.  Zowel Tony Zadnikar, Senior Vice President van de vestigingen in Europa, het Midden Oosten en Afrika als Robert van den Brule, General Manager van de vestigingen in België en Nederland, toonden zich erg enthousiast en verwoordden het als volgt: “Total Safety is zeer begaan met het welzijn van de mensen die zij dient en dit project sluit zeer goed aan bij onze bedrijfswaarden en normen. Toen PLOT-directeur Jacky Vastmans contact met ons opnam, waren we dan ook direct enthousiast om een steentje bij te kunnen dragen aan het trainen van reddingshonden en brandweermedewerkers die in geval van incidenten of erger, de medemens in nood kunnen helpen.”

Zowel in het PLOT als bij de Stichting Vicky & Alexis, reageert men opgetogen over de geste van Total Safety. Ook gedeputeerde Bert Lambrechts looft dit initiatief als “een geslaagde synergie van publieke en private samenwerking en een mooi voorbeeld van sociaal engagement met een belangrijke maatschappelijke meerwaarde”. 

Het Reddingscentrum zal in de loop van 2022 operationeel zijn. 

Onderwerpen