De provincie werkt al jaren aan betere natuurverbindingen voor belangrijke diersoorten.We ondersteunen daarbij de gemeenten en de natuuractoren om die verbindingen op het terrein te realiseren, niet alleen financieel maar ook met professioneel ecologisch advies. In dit project, waar we het leefgebied van de kamsalamander aan het Montaignehof opwaarderen en in verbinding brengen met de omgevende natuur, wordt daar mooi op ingespeeld.

De gemeente en het Regionaal Landschap vroegen vooraf advies bij het Provinciaal NatuurCentrum, zodat van in het begin een sterk dossier voorlag bij de subsidieaanvraag. Ik twijfelde dan ook geen moment om aan dit project de subsidie van 15.000 euro toe te kennen. Het is fijn vandaag te zien hoe alles op het terrein uitgewerkt werd tot een ecologische corridor voor de kamsalamander. Daarmee loopt dit project alvast mooi vooruit op de gemeentelijke analyse-rapporten rond natuurverbindingen die ik volgende week dinsdag aan Lanaken en aan de andere Limburgse gemeenten zal overhandigen.  Daarmee bouwen we verder aan een robuust natuurlijk netwerk en een gezonde Limburgse biodiversiteit.

We zullen in de nabije toekomst daarbij niet nalaten om het vandaag voorgestelde project als een mooi voorbeeld en een geslaagde terreinrealisatie in de kijker te zetten.

Ik wil alle partners van dit project dan ook feliciteren met het geslaagde resultaat, en u allen bedanken.

Onderwerpen