Bij een zware explosie op 27 januari 2010 in Luik, kwamen de 24-jarige Vicky Storms uit Heusden-Zolder en haar verloofde Alexis Robert om het leven. De ramp in de Leopoldstraat in Luik kostte in totaal veertien mensenlevens. Dankzij het jonge koppel kon een 12-jarig meisje levend van onder het puin gehaald worden, maar de twintigers zelf konden niet tijdig gered worden. Beiden ontvingen voor hun heldendaad postuum een medaille voor moed en zelfopoffering.

“We zetten de heldendaad van Vicky en Alexis voort via onze Stichting Vicky & Alexis”, aldus Guy Storms, vader van Vicky en covoorzitter van de Stichting. “De Stichting werd opgericht kort na deze dramatische gebeurtenis die ons diep trof, en zamelt fondsen in via benefietacties. Deze gelden wenden we aan om onder meer rampenslachtoffers te helpen in noodsituaties.”

“De oprichting van het reddingscentrum past hier perfect in”, vervolledigt Benoit Robert, vader van Alexis en medevoorzitter van de Stichting. “We ondersteunen de provinciale veiligheidsschool PLOT bij de oprichting van een reddingscentrum waar honden en hun geleiders getraind worden op het zoeken naar vermiste of bedolven personen, en waar brandweerlui getraind worden in het bevrijden van personen vanonder het puin. Zo hopen we als Stichting een steentje bij te dragen aan de civiele hulpverlening.”

Het “Reddingscentrum Vicky & Alexis” wordt opgericht op de site aan de Zwartegoudlaan te Zwartberg, in de nabijheid van de huidige locatie van het PLOT. De provincie Limburg kocht deze site al aan in 2012 voor de uitbouw van een Limburgse veiligheidscampus rond het PLOT. In 2019 volgde op deze site de oprichting van een multifunctionele oefenhal voor de opleiding en training van politie, brandweer en ambulanciers.

“De plannen voor een reddingscentrum liggen al enkele jaren op tafel, maar kregen een doorstart toen de provincieraad eind vorig jaar, met de goedkeuring van het meerjarenbudget, het licht op groen zette voor een nieuw hoofdgebouw voor het PLOT op deze site. Dit signaal effende meteen ook de weg voor het aanvragen van een omgevingsvergunning voor het reddingscentrum, dat volgens het BPA landschappelijk geïntegreerd moest worden in het geheel van de veiligheidscampus”, aldus gedeputeerde Bert Lambrechts, bevoegd voor veiligheid en voor het PLOT.

De voorgestelde plannen van de hand van architectenbureau D&A uit Ham zijn alvast indrukwekkend. Het reddingscentrum bestaat uit verschillende constructies waarin reddingshonden specifieke vaardigheden aanleren en trainen. Blikvanger is een nagebootste instortingssite, waar al deze vaardigheden geïntegreerd worden toegepast. Hier moeten honden bijvoorbeeld levende personen, die via een buizensysteem onder het puin van de instortingssite gebracht worden, gaan opsporen. Brandweerlui zullen oefenen om deze bedolven personen vervolgens te bevrijden. Verder zal het PLOT deze infrastructuur ook gebruiken om politiehonden op te leiden. De werken vangen aan in de eerste helft van 2020. De Stichting doet een beroep op architectenbureau ESA uit Sint-Truiden voor de opvolging van de werken.

“We zetten hiermee een belangrijke stap voorwaarts in de realisatie van de Limburgse veiligheidscampus. Dit is bovendien een goed voorbeeld van een gezamenlijke inzet van middelen door overheden en een burgerlijke vereniging, wat resulteert in een betere dienstverlening aan de bevolking”, aldus nog gedeputeerde Bert Lambrechts. De provincie Limburg financierde de planfase van het project en stelt de grond ter beschikking, de Stichting Vicky & Alexis neemt de bouwfase grotendeels voor haar rekening, dit met ondersteuning van de provincie Limburg, de Stad Genk en de Civiele Bescherming.

Wim Dries, burgemeester van stad Genk: “Stad Genk gelooft sterk in talentontwikkeling als hefboom tot tewerkstelling. Ook de veiligheidssector heeft nood aan talenten. De oprichting van het opleidingscentrum voor reddingshonden versterkt de veiligheidsopleidingen van het PLOT en is een belangrijke stap in de ontwikkeling van de veiligheidscampus.”

Als stad zullen we zeker ons steentje bijdragen aan de integratie van het centrum in de omgeving door een deel van de omgevingsaanleg voor onze rekening te nemen. “Het PLOT, dat al een uitgebreide expertise heeft op het vlak van opleiding van politiehonden, startte in 2018 ook met opleidingen voor reddingshonden van brandweerdiensten en civiele bescherming”, aldus Jacky Vastmans, directeur van het PLOT. Recent leidde het PLOT al 7 reddingshondenteams op uit heel Vlaanderen. Momenteel telt België 23 gebrevetteerde teams, waarvan 12 in Vlaanderen. Het PLOT is de enige veiligheidsschool in Vlaanderen die zich specialiseert in de hondenopleiding van zowel brandweer en civiele bescherming, als politie. “Met de geplande infrastructuur, die uitgedacht werd door de beste Belgische specialisten, tillen we deze hondenopleidingen naar een beduidend hoger niveau”, besluit Jacky Vastmans.

In eerste instantie zal het PLOT, naast politiehonden, Belgische kynologenteams behorende tot de brandweer en civiele bescherming opleiden. In een latere fase zal het PLOT ook burger hondenverenigingen die zich profileren in dit domein, naar een hoger niveau tillen en aan testen onderwerpen, zodat er zekerheid is over hun kwaliteit. Het uiteindelijke doel is om over meer gekwalificeerde reddingshondenteams te beschikken, die inzetbaar zijn bij rampen zoals aardbevingen of grote ontploffingen.

Onderwerpen