De imkersbond hoopt 10 tot 30 procent van de koninginnen zo te vangen en tegelijk de verspreiding van deze invasieve exoot beter in kaart te brengen.

Sinds enige tijd is er een nieuwe diersoort opgedoken in Limburg: de Aziatische hoornaar. De verwachting is dat de soort de volgende jaren nog sterk in aantal gaat toenemen.
Bovenaan het menu van deze grote wesp-achtige staan honingbijen, samen met andere bijen en wespen. Het is logisch dat de imkers zich zorgen maken over deze ontwikkeling. Ook op de insectenfauna zou de Aziatische Hoornaar een negatief effect hebben.

Daarom ondersteunt de provincie Limburg nu, zowel vanuit de dienst landbouw als vanuit het Provinciaal Natuurcentrum, de vzw Limburgse Imkersbond financieel bij een project om met een zelf ontworpen lokkast de koninginnen van de Aziatische Hoornaar af te vangen.

Gedeputeerde van Milieu en Natuur, Bert Lambrechts (N-VA):

“De Aziatische hoornaar kan ook onder wilde bijenvolkeren soms een ware ravage aanrichten. Die bijenpopulaties zijn van groot belang bij de bestuiving van tal van plantensoorten. We steunen dan ook dit project vanuit Milieu en Natuur, om meer te leren over de verspreiding en de mogelijke bestrijding van de Aziatische hoornaar.”

Vanuit Frankrijk op weg naar het oosten.

Met de Aziatische hoornaar is er recent een  nieuwe gast aangekomen in Limburg. 

In 2004 werd de Aziatische hoornaar voor het eerste gezien in Europa. In Frankrijk werd ze vermoedelijk kort daarvoor per ongeluk geïntroduceerd. De soort heeft zich vervolgens in enkele jaren verspreid door Frankrijk en na 2010 ook door de rest van West Europa.
In Vlaanderen zijn er vooral waarnemingen in het westen van het land maar de verwachting is dat er ook in Limburg veel meer meldingen gaan komen de volgende jaren.  Het is logisch dat de imkers zeer bezorgd zijn over deze ontwikkeling.

Vooral voor de landbouw een bedreiging:

De Aziatische hoornaar kan in bijenkasten soms een ware ravage aanrichten. 

84% van de landbouwteelten, vooral fruit en groenten, zijn afhankelijk van insecten en vooral van bijen voor hun bestuiving. Ook voor tal van niet-landbouwgerelateerde gewassen zijn bijenpopulaties van groot belang voor de bestuiving.

Minder bijen betekent voor de tuinbouwteelten niet alleen productieverlies maar ook kwaliteitsverlies. Zo zijn appels uit boomgaarden zonder bestuivers gemiddeld kleiner, meer asymetrisch en minder bewaarbaar. Maar ook bessen, aardbeien en kersen zijn afhankelijk van bestuivende insecten. Men schat in dat bij afwezigheid van bijen in België er 350 mln euro minder opbrengst zou zijn van deze teelten, om van verloren natuurwaarde niet te spreken.

Tenslotte toonde recent onderzoek dat in een boomgaard de gecombineerde aanwezigheid van solitaire bijen en wilde hommels naast de gewone honingbij, zorgt voor een nog betere bestuiving. Een hogere biodiversiteit van bestuivers is dan ook niet alleen ecologisch maar ook economisch van belang.

Bestrijding

De beste manier is het vangen van koninginnen in het voorjaar wanneer deze uitzwermen.  De zelfontworpen lokkasten van de Limburgse imkersbond moeten hiermee helpen.  Kleine insecten kunnen gemakkelijk door de roosters ontsnappen uit de kast; de Aziatische hoornaar zit gevangen. De imkersbond hoopt 10 tot 30 procent van de koninginnen zo te vangen en tegelijk de verspreiding beter in kaart te brengen. De informatie over de verspreiding kan ook nuttig zijn voor verder natuuronderzoek.

Vandaar dat het provinciebestuur besliste om het maken en verdelen van de lokkasten financieel te ondersteunen vanuit de dienst Landbouw en het Provinciaal Natuurcentrum

Een Aziatische hoornaar in Vlaanderen melden kan via https://vespawatch.be/

Onderwerpen