In het Reddingscentrum Vicky & Alexis worden honden en hun geleiders getraind in het zoeken naar vermiste of bedolven personen, en brandweerlui getraind in het bevrijden van personen vanonder het puin. 

Grote voortrekker is het PLOT, met alle expertise waarover het beschikt omtrent het opleiden van reddingshonden van brandweerdiensten en civiele bescherming, samen met initiatiefnemer en bouwheer Stichting Vicky & Alexis. 

Concreet worden er op het terrein van het Reddingscentrum vijf oefenconstructies uitgebouwd waar reddingshond én begeleider zich kunnen specialiseren. Zo wordt een hindernissenparcours voorzien, een oefenopstelling met autobanden, met paletten en met autowrakken, naast een enorme puinhoop die een ingestort huizenblok simuleert.

Voor de effectieve realisatie van technische onderdelen van deze oefenconstructies is het de bedoeling om bereidwillige technische en beroepsscholen in te schakelen. 

De eerste concrete stap is nu gezet: voor de opbouw van één van de belangrijkste oefenconstructies, meer bepaald het hindernissenparcours, zal worden samengewerkt met de Provinciale Secundaire School Bilzen (PSSB). 

Gedeputeerde van het PLOT en Onderwijs, Bert Lambrechts, is enthousiast: “Het feit dat een provinciale school als het PSSB zich inschakelt in de uitbouw van het Reddingscentrum Vicky & Alexis en haar steentje bijdraagt aan de ontwikkeling van de Limburgse Veiligheidscampus van het PLOT is pure win-win, zowel voor het PLOT, de Provinciale Secundaire School Bilzen als initiatiefnemer Stichting Vicky & Alexis. Het bewijst bovendien, in dit verhaal, de meerwaarde van de provincie Limburg, die deze synergie tot stand bracht”.  

Directeur Antonio Pascale van de PSSB beaamt: “We zijn blij om aan dit project mee te werken. Onze leerlingen van het 5de en 6de jaar Lassen-Constructie worden door de bouw van het hindernissenparcours effectief ingeschakeld in een concreet project met een hoge educatieve meerwaarde. Naast het aanleren van technische skills op het vlak van metaalbewerking en bouw, zal hun betrokkenheid bij het project aangewakkerd worden door de lezingen van de heer Guy Storms, vader van Vicky en één van de drijvende krachten achter de Stichting Vicky & Alexis, die in onze school uitleg komt geven over het waarom van dit Reddingscentrum”.

De medewerking van de provinciale school van Bilzen is uiteraard ook een goede zaak voor het PLOT. Directeur Jacky Vastmans: “Dit hindernissenparcours is een essentieel onderdeel van de training van reddingshonden. De honden leren door gangen en buizen te kruipen. Ze wennen ook aan een oneffen terrein en ze leren om fysieke hindernissen te overwinnen. Eénmaal de honden dit onder de knie hebben, zijn ze klaar voor het zoeken op en onder het puin. Door de  samenwerking met de provinciale school van Bilzen kunnen we interactiever, kostenbesparend én duurzamer werken".

DEELPOSTLINKE-MAIL

Onderwerpen