“Naast een jaarlijks wisselend pakket aan navormingen zet het PIVH sinds kort in op de zogenaamde “ABC-methodiek” als vast onderdeel van zijn navormingsaanbod. De  ABC-methodiek is een methodiek om het afwijkend of ongewoon gedrag van zorgvragers met bijvoorbeeld dementie beter te begrijpen en er beter mee om te gaan”, aldus adjunct-directeur van het PIVH, Inge Cleeren.

In samenwerking met de Nederlandse stichting ABC99 kan het PIVH deze ABC-methodiek exclusief aanbieden in België. Het PIVH neemt deze methodiek op als een vast onderdeel van de opleiding en in de stages van de eigen studenten. Het PIVH zal samen met het werkveld de ABC-methodiek ook introduceren in de zorgsector. De uitrol van de methodiek moet de kwaliteit van de zorgverlening verhogen, in het bijzonder aan oudere zorgvragers met dementie.

“Zo spelen we vanuit het onderwijs niet enkel in op de noden van de sector, maar ook op de manier waarop de sector inspeelt op de noden van de zorgvrager”, zegt gedeputeerde van Onderwijs, Bert Lambrechts. “De ABC-methodiek is aan te leren aan alle beroepsprofielen die in rechtstreeks contact staan met de oudere zorgvrager. Het PIVH zorgt voor uniformiteit en kwaliteit in de opleiding en in de toepassing ervan in de praktijk”, vult gedeputeerde Lambrechts nog aan.

“Dit resulteert in hoogopgeleide HBO5-verpleegkundigen met een brede en toepasbare visie op zorg én op welzijn. De studenten staan met deze bagage stevig in hun schoenen en ze kunnen een belangrijke rol spelen in het verhoogde welzijn van personen met dementie”, gaan Dennis Renckens en Brigitte Voortmans, trainers van de ABC-methodiek, verder.

De stages van de PIVH-studenten maken duidelijk dat er interesse is in de ABC-methodiek. Zorgverleners staan ervoor open om meer benaderingsgericht te werken, vooral in moeilijke tijden zoals nu tijdens de coronacrisis. Het welzijn heeft de voorbije maanden onder immense druk gestaan, maar de ABC-methodiek bewijst ook dan zijn meerwaarde. De vraag om te verschuiven van een puur medisch naar een psychosociaal model is door de druk op het sociale welzijn toegenomen. “Een vernieuwende methodiek die tijdbesparend, kwaliteitsgericht en betaalbaar is, komt een gehele organisatie ten goede. Een methodiek die flexibel inspeelt op hedendaagse ontwikkelingen en regionale eigenheden past trouwens volledig binnen de missie en visie van het PIVH. Door deze ABC-methodiek op te nemen in de opleiding en te verspreiden in het werkveld, is het voor de provincie Limburg en het PIVH de uitgelezen kans om een innovatieve bijdrage te leveren aan het werkveld en de zorgsector. PIVH neemt daarbij graag de pioniersrol op”, besluiten gedeputeerde Lambrechts en adjunct-directeur Cleeren.

Onderwerpen