De Limburgs gedeputeerde van Leefmilieu en Natuur, Bert Lambrechts was aanwezig om de directie en de leerlingen officieel peter te maken. “Het is belangrijk dat kinderen de natuur ontdekken. En hoe kan dat beter dan door een handje toe te steken bij het beheer? Op die manier leren ze kwalitatieve natuur in hun eigen buurt te appreciëren. Bovendien maken ze kennis met vrijwilligerswerk en het verenigingsleven. Natuurpunt is voor ons de ideale partner voor dit educatieve project! We hebben door de jaren tijd heel wat expertise opgebouwd en geleerd van elkaar. Zo is er ook op vlak van schoolvergroening een samenwerking, waarbij de leerlingen betrokken worden in het groenbeheer van de eigen natuurrijke speelplaats, die dienst doet als levend klaslokaal en educatieve ruimte. Op het vlak van schoolvergroening is de provincie Limburg een echte koploper, tot ver buiten Vlaanderen!" aldus gedeputeerde Lambrechts.

De school engageert zich met het peterschap om het Plateau van Caestert te blijven beschermen en ook de komende jaren de handen uit de mouwen te steken voor de natuur in hun buurt via het project ‘Educatief Natuurbeheer’. De overhandiging ging door nadat de leerlingen reeds een hele voormiddag de handen uit de mouwen hadden gestoken rondom het nieuwe pop up bezoekerscentrum Villa Castrum te Hoeve Caestert.

Meer info: Liselotte Bollen, 0493 271082, liselotte.bollen@natuurpunt.be
Celverantwoordelijke Dienst Beleving, Natuurpunt Beheer vzw, Coxiestraat 11, 2800 Mechelen
Meer info over het project Educatief natuurbeheer:
Educatief Natuurbeheer is een NME project van de Provincie Limburg en Natuurpunt dat al 23 jaar bestaat. Dankzij onze partner de Provincie Limburg kunnen we jaarlijks heel wat kinderen in Limburg de plaatselijke natuur leren (her)ontdekken. Samen met natuurgidsen en een educatief medewerker worden de kinderen gedurende een schooljaar ondergedompeld in de lokale natuur. Als eerste stap leren ze in de klas over de natuur en de noodzaak van natuurbescherming. Vervolgens dragen ze hun steentje bij aan het beheer van een gebied in hun buurt. Tot slot gaan ze in de lente samen met een lokale natuurgids op onderzoek in de natuur. Doordat de leerlingen meerdere keren in contact komen met die natuur planten we een zaadje voor later. Leuke momenten in de natuur op jonge leeftijd zorgen voor meer empathie en respect voor de natuur op latere leeftijd. www.natuurpunt.be/educatiefnatuurbeheer

Onderwerpen