Gerhagen is intussen getransformeerd tot één van de mooie onthaalpoorten van het Landschapspark, waar de Merode de Limburgers welkom heet. Andersom natuurlijk vind de bezoeker van het park doorheen deze poort ook de weg naar onze bronsgroene provincie.

Al in 1992 erkenden we de uitzonderlijke rust en sereniteit van Gerhagen. Geluidsmetingen en studies toonden dat ook objectief aan, en vormden de basis voor ons provinciaal beleid. Toen in 2005 Vlaanderen ons uitdaagde om stiltegebieden te gaan bepalen, gingen we zij-aan-zij met Tessenderlo, om de stilte van Gerhagen ook officieel te beschermen en te koesteren. En ons doorzettingsvermogen loonde, want in 2010 werd Gerhagen bekroond als Vlaanderens eerste erkende stiltegebied.

Het onthaalpunt krijgt er vandaag nog een troef bij, naast die uitzonderlijke stiltebeleving, de aanwezige natuur en de mogelijkheden tot recreatie en educatie. 

De Verborgen Veerkracht-wandeling vormt als pilootproject rond geestelijke gezondheidszorg de kers op de taart van onthaalpoort Gerhagen. Dit initiatief voor mentaal welzijn omarmt de essentie van rust en herstel en vormt een welkome aanvulling op onze stilteoase. 

Ik nodig van harte alle therapeuten en counselors maar ook het brede publiek uit, om de kracht van outdoor- en wandeltherapie te ontdekken in deze betoverende omgeving van weldadige natuur. Hopelijk krijgt dit mooie voorbeeld veel navolging, en springt de vonk van inspiratie over naar andere plekken in het Merodegebied of zelfs daarbuiten.

Onderwerpen