Heel wat dieren en planten kunnen zich erg moeilijk verplaatsen doorheen ons sterk versnipperde landschap. Wegen, gebouwen, kanalen, vormen hindernissen. Om die hindernissen te overkomen zijn er natuurverbindingen nodig. Ik vergelijk natuurverbindingen dus een beetje met “reddingslijnen”: ze zijn erg belangrijk voor het voortbestaan van heel wat Limburgse soorten.

Vorig jaar hebben we daarom tien projecten goedgekeurd voor een totaalbedrag van 145.000 euro. Die projecten zijn dit jaar opgestart en lopen nog tot juni 2023.

Ook dit biodiversiteitsproject, het project ‘Oude fruitrassen steken Triamantpark in een nieuw jasje’, kreeg een subsidie van 10.053 euro toegekend.  Het project kwam er op initiatief van de vrienden van Triamantpark, wordt getrokken door Bos+ en loopt in samenwerking met Triamant NV en met de stad Sint-Truiden.

Wat mij opvalt, is de snelheid waarmee dit project - dat vorig jaar is goedgekeurd - in goede banen is geleid en nu al resultaten kan voorleggen. Bovendien ben ik onder de indruk van de brede waaier aan organisaties die op een of andere manier hun steentje hebben bijgedragen of nog gaan bijdragen.

Die veelheid aan verenigingen zegt genoeg over de ingebrachte expertise en het brede draagvlak voor dit project, en geeft de verzekering dat het eindresultaat goed zal opgevolgd worden.

Het Triamantproject past goed binnen ons provinciaal natuurverbindings-verhaal met de aanplant van 35 hoogstambomen (fruit en noten) en 300 inheemse struiken, en de plaatsing van een educatief bord.

Op termijn zullen er ook kasten komen voor steenuilen. De jonge aanplant zal al heel snel vogels en bestuivers aantrekken. De boomgaard betekent ook een meerwaarde voor de bewoners van de site en omwonenden. Een plek van rust, om te genieten, om bij te leren… Zo verbindt dit project niet alleen de natuur, maar ook de mensen en mensen met natuur. Een win-win op heel wat vlakken dus.

Tot slot wil ik nog snel even meegeven dat ook in 2022 opnieuw kandidaat-projecten kunnen worden ingediend. De aanvragen moeten ons ten laatste 30 september bereiken. Voor diegenen die aan de slag willen gaan, verwijs ik voor meer info naar de website provinciaalnatuurcentrum.be en de medewerkers van het Provinciaal Natuurcentrum.

Rest mij nog alle betrokkenen nogmaals van harte te danken voor hun inzet, ook namens het provinciebestuur, en te feliciteren met het mooie resultaat.

Onderwerpen