Opening dierendispensarium

Door Bert Lambrechts op 25 juni 2019, over deze onderwerpen: Dierenwelzijn, Limburg, Provinciale adviesraad dierenwelzijn

Ik had het genoegen om het eerste dierendispensarium in Limburg te openen vandaag. Hieronder volgt mijn speech die ik heb gehouden tijdens de opening.  

'In 2017 trok de provinciale adviesraad voor dierenwelzijn (P.A.D.) nog aan de alarmbel. Dierenasielen, verenigingen en inspecteurs voor dierenwelzijn werden toen in toenemende mate geconfronteerd met de problematiek van dieren die niet de nodige zorgen kregen en die in beslag genomen moesten worden bij mensen in kansarmoede.

Mensen in armoede hebben niet altijd toegang tot de boordnodige zorgen voor hun geliefde dier. Toch zijn huisdieren voor kansarmen nét ontzettend belangrijk. Heel vaak zijn ze een onmisbare houvast in een negatieve spiraal van zorgen.

Om die reden startte de provincie Limburg in 2018 het pilootproject ‘mens en dier’ met als doel de noden van kansarmen met huisdieren en hulpverleningsdiensten in kaart te brengen. Onder de coördinatie van de vzw Beestig Wijs - en in nauwe samenwerking met diverse organisaties, ondernemers en geïnteresseerden - werd nagedacht over welke dienstverlening mens en dier ten goede zou kunnen komen.

Dit jaar staan we weer een stap verder en kunnen de deuren van het dienstencentrum en het dispensarium in Sint-Lambrechts-Herk eindelijk opengezet worden.

Het mooie aan dit project is dat klanten hier terecht kunnen voor een breed scala aan diensten en dat we dit enkel maar hebben kunnen realiseren in een partnerschap tussen de Stichting Prins Laurent, de provincie Limburg en de stad Hasselt, waarbij iedere partner ook zeer duidelijk zijn of haar verantwoordelijkheid heeft opgenomen.

Zo ondersteunt de Provincie Limburg de vzw Beestig Wijs voor het coördineren van dienstverlening, die ervoor moet zorgen dat baasjes en beestjes de nodige ondersteuning krijgen en bij elkaar kunnen blijven (12.000 euro). Daarnaast maakte de provincie een investeringssubsidie vrij (40 000 euro) waarmee het dispensarium door de Prins Laurent Stichting werd ingericht met de benodigde diergeneeskundige materialen.

Ik had tot besluit graag iedere partner nog eens van harte willen bedanken om dit sociaal project uit de grond te stappen. Het vergt sowieso een enorme inzet en een onvoorwaardelijk engagement. Ik wens jullie dan ook nog veel succes in de verder werking van Baas&Beest.'

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is