Het brede fietspad biedt de fietser de mogelijkheid om zich op een vlotte en veilige manier te verplaatsen tussen Schoonbeek en Diepenbeek-centrum. Enkel ter hoogte van de brug van de N76 moest een versmalde onderdoorgang gecreëerd worden. Bovendien zal het traject volledig verlicht worden wat een belangrijke vereiste is voor functionele fietsverplaatsingen.

“Fietssnelwegen zijn hoogwaardige routes die mensen toelaten om de fiets te gebruiken in plaats van de wagen voor dagdagelijkse verplaatsingen. Daarom is het cruciaal om deze routes te ontwikkelen met de hoogste kwaliteitstandaarden zowel naar comfort als naar veiligheid. Deze knappe infrastructuur is dan ook het resultaat van een nauwe samenwerking tussen de verschillende overheden”, aldus gedeputeerde Bert Lambrechts.

De opening vond niet toevallig plaats net voor de start van het schooljaar, het tracé biedt namelijk een grote meerwaarde voor de schoolgaande jeugd. Vanuit Schoonbeek zullen de scholen in Diepenbeek-centrum, de provinciale school (PSD) en ook het Demerstrand, verderop langs de fietssnelweg, vlotter bereikt kunnen worden. De kersverse fietsverbinding sluit bovendien naadloos aan op het gloednieuwe dubbelrichtingsfietspad in de Industrielaan. Op die manier worden het lokale bedrijventerrein en het station van Diepenbeek meer toegankelijk voor de fietser.

“Dit nieuwe gedeelte van de fietssnelweg was de missing link tussen Diepenbeek en Schoonbeek. Hierdoor geraken kinderen, jongeren, pendelaars en bezoekers voortaan veilig en snel van en naar Diepenbeek”, licht burgemeester Rik Kriekels toe.

De bijna 2 kilometer lange fietsverbinding die werd gerealiseerd, maakt onderdeel uit van fietssnelweg F70 die in de toekomst Hasselt en Bilzen zal verbinden. De aanleg gebeurde in het kader van het project ‘afschaffing overwegen’ van Infrabel. In een volgende fase van het project zal de fietssnelweg verder langs de spoorweg in de richting van Bilzen gerealiseerd worden. Deze werken starten wellicht in 2023.

Investering van meer dan 1 miljoen euro

Gedeputeerde van Mobiliteit Bert Lambrechts: “Voor de realisatie kan de gemeente rekenen op een fietsfondssubsidie van 100 %. Het provinciebestuur prefinanciert deze subsidie volledig, maar vordert nadien de helft daarvan terug bij de Vlaamse overheid. De totale subsidie bedraagt 1.066.163,72 euro voor de aanleg van de fietssnelweg, inclusief verlichting. Samen met de Vlaamse overheid investeren we dus een meer dan 1 miljoen euro in de uitbouw van dit stuk fietssnelweg. Hopelijk stimuleert dit meer Limburgers in en rond Diepenbeek om de fiets te nemen!”

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters: “Vanuit Vlaanderen investeren we maar liefst een half miljoen euro in dit nieuwe stuk fietssnelweg, dat veilige en vlotte fietsverplaatsingen over een langere afstand mogelijk maakt. Willen we meer mensen op de fiets, dan moeten wij als overheid ervoor zorgen dat het veilig en comfortabel kan en daar staan investeringen tegenover. Zo investeerde ik tussen 2019 en 2022 maar liefst 220 miljoen euro in fietsostrades en onlangs maakte ik met collega-minister Bart Somers via het Kopenhagenplan nog eens 45 miljoen euro vrij (9 miljoen voor Limburg) om de realisatie van ons fietssnelwegennetwerk een extra boost te geven. We werken de komende jaren hard verder op het uitgestippelde (fiets)pad met alle beleidsniveaus. Met een gedeelde fietsambitie kunnen we versneld zorgen voor meer en betere fietspaden en fietssnelwegen.”

Onderwerpen