Los van een sterk vrijwilligersverhaal staat het Netwerk Natuuronderzoek natuurlijk ook voor een sterk inhoudelijk verhaal. Het verzamelen, analyseren en publiceren van informatie over de Limburgse natuur is belangrijk en noodzakelijk. We zijn de groenste provincie van Vlaanderen en dragen een grote verantwoordelijkheid. Door de Limburgse natuur te onderzoeken, houden we een vinger aan de pols en kunnen we een doordacht provinciaal natuurbeleid rond natuurverbindingen en Limburgse soorten voeren.  

De vrijwilligers van de Geologische Werkgroep zijn een beetje een buitenbeentje. Zij kijken niet naar voorbijvliegende vogels of bloeiende plantjes, maar naar geologie en erfgoed. De grote verdienste van de geologische fiets- en wandelroutes die de Werkgroep samen met het Provinciaal Natuurcentrum uitgeeft, is dat de boekjes de ondergrond en natuurstenen van de verschillende Limburgse regio’s in beeld brengen en een verhaal geven. Iedereen fietst of wandelt wel eens langs een kerk, kronkelende beek, holle weg of puft op weg naar de top van een heuvel. Maar wie kent de ontstaansgeschiedenis? Wie weet dat je fossielen van heel dichtbij kunt bewonderen in gebouwen en dat onze voorouders slimme bouwmeesters waren?
De nieuwste uitgave, de geologische fietsroute de fruitstreek, focust op de omgeving van Sint-Truiden en beschrijft 2 fietslussen en een stadswandeling. Het boekje is het resultaat van het harde werken van vijf auteurs. Zij zullen na mijn inleiding de inhoud kort toelichten en ons rondleiden in de Begijnhofkerk. Ik onthoud alvast dat je met dit boekje - dat 10 euro kost en verkrijgbaar is via het Provinciaal Natuurcentrum - 70 km fietsplezier, vier totaal verschillende landschappen en een ferme duik in onze Limburgse geschiedenis cadeau krijgt. 

Ik wil de Geologische Werkgroep en de auteurs in het bijzonder nog eens bedanken voor al de geleverde inspanningen. Ik wil ook nog even meegeven dat na de rondleiding in de kerk de mogelijkheid is om samen iets te drinken.

Onderwerpen