Paleis Diepenbeek

Jullie hebben hier grote werken uitgevoerd met prachtig resultaat. Ik ben blij dat we samen met het Provinciaal Natuurcentrum hieraan hebben kunnen meehelpen, door de financiering en de begeleiding om de buitenruimte van deze school om te toveren tot een groene, natuurlijke, leerrijke maar vooral ook plezante speelplaats.

Meehelpen en samenwerken is wat we bij de provincie Limburg graag doen.

We zijn in dit project, zoals heel vaak, maar één van de vele partners. En in dit geval wil ik toch vooral de aandacht vestigen op de doorgedreven samenwerking tussen het schoolteam onderling, maar ook de participatie van de ouders, de buurtbewoners, de gemeente en natuurverenigingen. Van die intense samenwerking zien we hier vandaag het kersverse resultaat en dat zal de volgende jaren letterlijk nog verder uitgroeien. Zo kunnen de leerlingen van de kleuterschool, maar ook van de opvang, genieten van deze mooie leer- en speelnatuur.

Bij de beoordeling van het project viel het ons op dat de school een sterke visie heeft ontwikkeld met aandacht voor welbevinden, voor leren in en met de natuur. De jury waardeerde vooral ook de verregaande aandacht voor de biodiversiteit en het participatieve traject. De aandacht voor een klimaatrobuuste aanleg, met de keuze voor inheemse maar ook zuiderse en warmteminnende soorten, en de aanpasbare inrichting waren ook elementen die positief werden gewaardeerd. Belangrijk is ook dat er met het speelbosje, de boomhut, de klauterhelling en het amfitheater veel ruimte beschikbaar blijft om spelenderwijs de natuur te leren kennen.

Die wederzijdse versterking tussen natuurwaarde, participatie én educatie is waar we als provincie steeds op inzetten bij deze projecten. We geloven sterk in de meerwaarde van die kruisbestuiving, en dat is dan ook mee de reden dat we dit project positief hebben beoordeeld, en hieraan subsidie hebben toegekend.

We hebben vanuit de provincie intussen meer dan 60 van dit soort vergroeningen mogen ondersteunen, en we gaan daar in de komende jaren enthousiast mee verder. We gaan zelfs proberen om hierin nog een versnelling hoger te schakelen.

Naast de thuisomgeving is de school immers de beste plaats om kinderen in contact te brengen met hun natuurlijke omgeving; om te leren en te spelen in en met de natuur. “Een gezonde geest in een gezond lichaam” kan alleen maar worden gerealiseerd in een gezonde omgeving, en daar is hier vandaag een grote stap toe gezet. Ik wens u dan ook van harte proficiat met deze prachtige nieuwe buitenruimte, en vooral ook veel plezier.

Onderwerpen