Verenigd door ons hart voor Haspengouw

“De erkenning tot Landschapspark is niet alleen een erkenning voor de vele en unieke kwaliteiten van Haspengouw. Het zorgt ook voor een samenwerking op lange termijn, over legislaturen, gemeenten en sectoren heen. Een aanpak die absoluut noodzakelijk is als je grote stappen vooruit wil zetten op vlak van natuur, land(schaps)bouw, erfgoed en toerisme. Met de extra financiering kunnen we aan de slag om het actieprogramma voor de komende 24 jaren te realiseren.

We hebben een intensief traject achter de rug met de partners, waar ook plaats was voor de nodige discussies via verschillende inspraakmomenten. Het is echt een samenwerkingsverhaal dat van onderuit geschreven is. De neuzen staan in dezelfde richting en het is ons Hart voor Haspengouw dat alle partners verenigt.” zeggen Jeroen Bellings, (Schepen van Borgloon) en Bert Lambrechts (gedeputeerde van de Provincie) eensgezind, beiden co-voorzitter van het kersverse landschapspark.

Haspengouwse veldlabo’s wapenen ons tegen de klimaat- en biodiversiteitscrisis

“Er is een sterke wil om te werken aan de verwevenheid tussen natuur en landbouw. Maatschappelijk staan we voor een aantal grote uitdagingen zoals de klimaatcrisis en de biodiversiteitscrisis. Heel wat oplossingen hiervoor zijn onlosmakelijk verbonden met een kwaliteitsvol landschap. Dankzij het landschapspark kunnen we geïntegreerde veldlabo’s opzetten die landbouw- en natuurpraktijken met elkaar verbinden, op maat van Haspengouw en haar gebruikers.”

“Daarnaast willen we dit uniek Haspengouws landschap met haar gelaagde geschiedenis verder toegankelijk maken voor bezoekers, waarbij we rekening houden met de draagkracht van de omgeving en haar inwoners. De focus ligt daar - onder andere – op een betere spreiding van bezoekers, zowel in ruimte als in tijd. Want Haspengouw is meer dan de bloesems in de lente of het doorkijkkerkje in Borgloon.” gaat An Digneffe verder, directeur van het Regionaal Landschap Haspengouw & Voeren dat het Parkbureau van het landschapspark inricht.

Onderwerpen