Gemachtigd opzichter

“De coronacrisis is uiteraard niet voorbij, maar ik wou deze broodnodige opleiding niet verder uitstellen. Er is een grote vraag naar gemachtigd opzichters, die een onmisbare waarde zijn in de dagelijkse mobiliteit van de zwakke weggebruikers. De opzichters maken het verkeer veiliger voor groepen kinderen, scholieren, ouderen en personen met een beperking, door hen veilig te laten oversteken. Zij zorgen er dus voor dat ouders hun kinderen met een gerust hart op de fiets naar school sturen, bijvoorbeeld”, licht gedeputeerde Bert Lambrechts toe. “Daarom besliste ik om de opleiding toch te organiseren, al zal het theoretische gedeelte van deze tweedelige opleiding wel digitaal plaatsvinden.”

De opleiding

Iedereen van minstens 18 jaar met een beetje vrije tijd en een vrijwillige inzet voor de verkeersveiligheid kan gemachtigd opzichter worden. De opleiding bestaat uit een verplicht te volgen theoretisch en praktisch gedeelte.

Dit jaar vindt de theoretische opleiding meermaals digitaal plaats via Microsoft Teams op 24 februari en 8, 10 en 14 maart 2022. De praktische opleiding wordt nadien op verschillende locaties in Limburg georganiseerd door de lokale politie. Daar leren de cursisten hoe ze als toekomstig gemachtigd opzichter aanwijzingen geven of het verkeer stilleggen.

“Wie de korte, tweedelige opleiding heeft gevolgd, krijgt van de burgemeester de machtiging en de verantwoordelijkheid om als gemachtigd opzichter op te treden. Bovendien geeft het provinciebestuur een volledige uitrusting cadeau. Zo kunnen de nieuwe gemachtigd opzichters meteen aan de slag. De opleiding én de uitrusting zijn volledig gratis”, zegt gedeputeerde Bert Lambrechts.

 

 

Onderwerpen