De verbinding is een cruciale schakel op de F72 fietssnelweg die grotendeels de jaagpaden van het Albertkanaal volgt. Binnenkort kan je volledig veilig en autovrij fietsen van fietsbrug de Langeman in Hasselt tot de industrie van Genk-Zuid. Samen met de F5 (Antwerpen-Hasselt) ontstaat zo een vlot befietsbaar geheel van oost naar west, dwars doorheen de provincie, beter gekend als de Albertkanaalroute.

“Na het succes van fietsbrug de Langeman is dit opnieuw een belangrijk sleutelmoment in de realisatie van de Albertkanaalroute. Door de Havenlaan via een fietstunnel te kruisen ontstaat er een vlotte en veilige fietsverbinding langs het Albertkanaal, van Hasselt tot Genk-Zuid. Op die manier blijft provincie Limburg verder werk maken van de uitbouw van het Limburgs fietssnelwegennetwerk.” aldus gedeputeerde van Mobiliteit Bert Lambrechts.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters sluit zich hier volledig bij aan. “Eens de fietsverbinding van ongeveer 650 meter lang aangelegd is, ontsluit dit traject tal van tewerkstellingspolen per fiets, zoals bijvoorbeeld Flanders Logistics Valley op de voormalige Ford site, enkele kilometers ten oosten van de projectlocatie. Voor woon-werkverkeer is het wegwerken van deze missing link dus een echte stimulans. Ook voor recreatieve verplaatsingen is het een aangename route om te fietsen langs water, groen en verderop fiets je over de fietsbrug de Langeman. Met deze realisatie hopen we een fietsboost te creëren voor de mensen uit de regio en verder.  Het werk is nog niet af, maar we werken komende jaren hard verder op het uitgestippelde (fiets)pad met alle beleidsniveaus. Met een gedeelde fietsambitie kunnen we versneld zorgen voor meer en betere fietspaden en fietssnelwegen.”

Technisch huzarenstukje

De grote uitdaging binnen dit project ligt vooral in de specifieke locatie en timing. De tunnel dient gebouwd en geplaatst te worden zonder een grote impact te hebben op het doorgaande verkeer op de Havenlaan, waar eveneens veel fietsverkeer op zit, en zelfs veel fietsend schoolverkeer.

“Hierdoor werd de keuze gemaakt om de bouw naast de Havenlaan te realiseren en de tunnel op één weekend onder de Havenlaan te schuiven. De Havenlaan wordt hiervoor vanaf vrijdag 20.00u afgesloten en wordt ten laatste maandag om 06.00u terug opengesteld.” zegt Diepenbeeks burgemeester Rik Kriekels. “Op die manier heeft het schoolverkeer het minst hinder van deze werken.”

De tunnel heeft een totale lengte van 28 meter en een breedte van 7 meter. Voor de bouw van deze tunnel werden 73 ton staal en 350 m³ beton voorzien. Het inschuiven zelf zal in totaal slechts een tweetal uur in beslag nemen. Onmiddellijk daarna volgen de aanvulling van de bouwput en het terug afwerken van de Havenlaan. Vanaf volgende week worden dan de aansluitende vrijliggende fietspaden van ongeveer 650 meter lang aangelegd.

“Als de weersomstandigheden meezitten kunnen de eerste fietsers tegen het einde van dit jaar gebruik maken van dit nieuwe stukje fietssnelweg” besluit gedeputeerde Lambrechts.

Onderwerpen