Het provinciaal onderwijs heeft een duidelijke identiteit en plaats veroverd binnen het Limburgs onderwijslandschap.  Onze provinciale scholen vullen leemten op die niet meteen door klassieke onderwijsnetten worden ingevuld.   Zo focust het provinciaal onderwijs zich op zeer specifieke studierichtingen die meer investeringen vragen.

Het provinciaal onderwijs in Limburg bestaat op dit moment uit 21 scholen en centra waarvan 1 basisschool, 1 autonome kleuterschool, 13 provinciale secundaire scholen, 2 internaten, 1 provinciaal CLB, 1 provinciaal leersteuncentrum (PLC) en 2 provinciale centra voor volwassenonderwijs verspreid over de provincie.

Afgelopen schooljaar schreven 7.640 leerlingen zich in ons secundair onderwijs in, daarnaast mochten wij 300 leerlingen in ons basis onderwijs in Voeren en meer dan 9.000 cursisten in het volwassenonderwijs ontvangen.

Vandaag is het 1 september en ook nu zitten wij op koers om ook dit schooljaar meer dan 16.000 gebruikers te ontvangen. Ook wil ik de  ruim 1750 leerkrachten en directies nu reeds alle succes wensen voor het komende schooljaar. Het is de ambitie van ons provinciaal onderwijs om leerlingen, studenten, cursisten en medewerkers hun talenten maximaal te laten ontwikkelen. Het Provinciaal Onderwijs is een warme organisatie waar iedereen zich goed voelt. Om deze ambitie te realiseren hebben wij nood aan goede en hedendaagse infrastructuur. Daarom ben ik ook blij dat ik hier vandaag in Hasselt “de eerste steen mag leggen” van dit nieuw PIKOH-gebouw. 

Graag kijk ik ook even naar dit toekomstig gebouw voor deze school hier in Hasselt. De provinciale Kunsthumaniora Hasselt biedt secundair onderwijs aan in alle domeinen van het studiegebied kunst en creatie. Enkele jaren geleden was dit een secundaire school met enkel een 2de en een 3de graad, maar sinds schooljaar 2017-2018 werd hier een 1ste graad aan toegevoegd, zodat nu volledige zesjarig trajecten binnen kunst en creatie worden aangeboden. Dit is een groot succes, want het aantal leerlingen in die eerste graad nam toe van 31 in het schooljaar 2016-2017, naar 160 op 1 september 2017. Op dit ogenblik zijn er 270 leerlingen ingeschreven voor de eerste graad KUNST.

De huisvesting bleef achter. De provincie besliste daarom een apart gebouw specifiek voor de eerste graad te bouwen. Dit nieuwe gebouw moet eindelijk een aantal (oude) containerklassen vervangen.

Via een wedstrijd- en aanbestedingsformule werd een architect en een aannemer. Dit gebouw moet onze leerlingen zo optimaal als mogelijk voorbereiden op hun toekomst.

Dit werd allemaal vastgelegd in uitgeschreven lastenboeken en talrijke documenten.

Met deze investering breidt de bestaande provinciale campus in Hasselt aanzienlijk uit. De totale investering zal na realisatie ruim over de 11 miljoen euro gaan. 40% van dit budget wordt gedragen door de provincie Limburg, 60% wordt gesubsidieerd via AGION waar wij zowel beroep kunnen doen op reguliere als capaciteitsmiddelen.

Alle voorbereidingen zijn ondertussen gestart, hier zal een mooi, functioneel en flexibel gebouw verrijzen ten dienste van de uitbouw van ons kunstonderwijs in Limburg.

Wij hopen dit gebouw uiterlijk volgend jaar in november in gebruik te nemen.

De provincie Limburg zet met deze nieuwe infrastructuur alvast in op het verankeren van kwaliteitsvol onderwijs in Hasselt.

Wij moeten jongeren blijven klaarstomen in een zo uitdagende en aangepaste mogelijke omgeving.

Want investeren in onderwijs is investeren in de toekomst, in onze toekomst samen.”

Tot slot: "Mag ik alle bouwpartners en medewerkers hier in Hasselt veel succes wensen met de realisatie van dit bouwproject."

Onderwerpen