De Vlaamse provincies zijn reeds 10 jaar bezig met de uitbouw van het fietssnelwegennetwerk. Fietssnelwegen zijn ondertussen dan ook een gekend begrip. Via de fietssnelwegen geraak je veilig, vlot en comfortabel op je bestemming.  

Echter, op het terrein zelf heb je vaak niet het idee dat je op een fietssnelweg aan het fietsen bent, en er is ook nog onvoldoende bewegwijzering die aangeeft hoe je op het fietssnelwegennetwerk kan geraken of hoe je via de fietssnelweg op je bestemming kan geraken. Om de fietssnelwegen herkenbaar en leesbaar te maken op het terrein, werkten de Vlaamse provincies een routetaal-handboek uit, dat over heel Vlaanderen wordt toegepast, zodat de leesbaarheid van de fietssnelwegen overal identiek is. Fietsers kunnen zo hun weg makkelijker terugvinden, kunnen hun reistijd efficiënter plannen door de kortste weg te nemen. Daarnaast helpt het visuele aspect ook om niet alleen de fietssnelwegen te ‘promoten’, maar ook om de populariteit van fietsen te vergroten door mensen bewust te maken van de beschikbare routes en hen aan te moedigen deze te gebruiken. 

De F70 is de eerste fietssnelweg in Limburg die volledig bewegwijzerd is. Deze fietssnelweg, ook gekend als de Demerroute, loopt van Bilzen door Diepenbeek naar Hasselt en is 25 kilometer lang; 20 km is al befietsbaar.  De fietssnelweg verbindt belangrijke punten als Bilzen centrum, Beverst, de universitaire campus in Diepenbeek, provinciehuis, park H, Kapermolen, Prinsbeemden en Kuringen. 

 

Onderwerpen