Dag van de Boseigenaar

Door Bert Lambrechts op 8 december 2019, over deze onderwerpen: Bosgroep Limburg

Naar aanleiding van de Dag van de Boseigenaar ben ik in Lummen een boom gaan planten.

Mijn speech kan u hieronder verder lezen:

'Bedankt om ons hier welkom te heten op deze mooie locatie!

We staan hier vandaag in Lummen dat met zijn 1.975 hectare bos één van de bosrijkere gemeentes is van Limburg. Als provincie Limburg streven we, samen met onze partners, naar meer kwantiteit en meer kwaliteit op het vlak van natuurbehoud.

Naast de gemeentes is één van die belangrijke partners Bosgroep Limburg.

Met meer dan 54.000 hectare bos is Limburg een zeer bosrijke provincie. Mensen staan er niet bij stil en je ziet het ook niet op het terrein, maar 60% van alle bossen is in handen van privépersonen. Goed beheer van die bossen is dus noodzakelijk.

25% van alle privébossen in Limburg wordt vandaag al beheerd met hulp van Bosgroep Limburg. Niet alleen dit bos planten is belangrijk, het moet ook goed beheerd worden om uit te groeien tot een gezond bos waar zoveel mogelijk ecosysteemdiensten vervuld worden. Ook hiervoor kunnen eigenaars bij Bosgroep Limburg terecht.

Limburg heeft als groenste provincie van Vlaanderen een hele verantwoordelijkheid om de biodiversiteit in Vlaanderen mee te behouden en te versterken.

Want maar liefst 40 % van de oppervlakte Vlaams beschermde natuur ligt in Limburg. Niet onbelangrijk om te weten is dat van alle Vlaamse plant- en diersoorten 90 % in Limburg voor komt. Bovendien komen heel wat zeldzame en bedreigde Vlaamse soorten enkel in Limburg voor!

Ik ben ook trots dat ik hier vandaag als voorzitter van deze vzw een boom mag komen planten. Een boom die het groene imago van onze provincie én deze gemeente hopelijk nog lang mag uitdragen!'

              

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is