In Limburg zetten we trouwens ook al een aantal jaren volop in op de ‘Vergroening van de schooldomeinen’. We stellen ieder jaar 250 000 euro ter beschikking van scholen om onder begeleiding van het PNC meer natuur op de speelplaats te creëren, en om die natuur te integreren in hun educatief programma. Limburgse scholen grijpen die kans duidelijk met beide handen: er zijn reeds 55 goedgekeurde subsidieaanvragen. Daarvan hebben 14 scholen de vergroening al gerealiseerd en 41 scholen zijn er mee bezig. Heel wat projecten zitten bovendien nog in de pijplijn en de interesse blijft groot, dus we bekijken dan ook of we nog bijkomend budget kunnen mobiliseren.

Natuur in de buurt van de school ligt vaak voor het grijpen. Die natuur biedt zovéél kansen voor beleving, onderzoek, beweging, ontspanning, … en natuurlijk ook voor EDUCATIE. We maken daarom van deze contactdag gebruik om de term ‘natuurRijk leren’ te lanceren! Heel veel leerplandoelen kan je immers realiseren in, met en dankzij de schoolnatuur. En niet onbelangrijk: educatie in de schoolnatuur werkt vaak veel beter, is meer beklijvend en duurzamer én vooral ook gezonder.

Graag wil ik in dit kader nog 2 activiteiten onder de aandacht brengen:

De MOS-nascholing ‘Haal meer uit je schoolnatuur’ op donderdag 5 mei in het Provinciaal Natuurcentrum in Genk
En de Openschooltuinendag op woensdag 18 mei, waarbij je de gelegenheid hebt om op bezoek te gaan in 7 Limburgse scholen (5 basisscholen en 2 secundaire scholen)

Voor meer informatie kan u straks uiteraard terecht bij onze mensen van het PNC en MOS.

Tenslotte alvast een woordje van dank. Dank voor al diegenen die deze contactdag hebben voorbereid, de medewerkers van het Provinciaal Natuurcentrum,  en natuurlijk ook dankjewel aan de spreker Ferre Laevers en al de werksessiebegeleiders, maar ook en vooral dank aan iedereen die dagelijks bijdraagt aan een meer natuurlijk onderwijs en aan een meer educatieve natuur.

Onderwerpen