Dit project is een belangrijke stap voor de verdere verankering van hoogstamboomgaarden in Haspengouw & Voeren. Zo zijn er zeven gemeenten die nieuwe openbare hoogstamboomgaarden zullen aanleggen waarin ook nieuwe maatschappelijke en recreatieve functies zullen worden opgenomen. Twaalf gemeenten geven een financiële ondersteuning voor het onderhoud van hoogstamboomgaarden en in alle betrokken gemeenten wordt de aanplant van hoogstam gestimuleerd met subsidies. In vier Haspengouwse gemeenten kan je, ook nu al, proeven van hun eigen gemeentelijk hoogstamsap.

Ook de provincie neemt haar rol op in dit verband. Zo voeren we een actief aankoopbeleid om biologisch waardevolle hoogstamboomgaarden in te schakelen als natuurverbinding, organiseren we een meldpunt voor bacterievuur waarbij we eigenaars helpen met bestrijding en herstel, en werken we als partner rechtstreeks mee aan een tiental andere concrete acties.

Hoogstamboomgaarden zijn één van de wezenskenmerken van Haspengouw en (bij uitbreiding) van onze bronsgroene provincie. Het duurzaam behoud en herstel ervan is uitermate belangrijk en heel wat provinciale initiatieven plukken daar figuurlijk de vruchten van. Denk maar aan het Fruitspoor, onze high-end fietsroute doorheen Haspengouw, maar ook de terroirs en de streekproducten van onze korte-keten landbouw. We focussen als provinciebestuur dan ook verder op een integrale aanpak van het landschap over de verschillende domeinen heen. Dat gebeurt in nauwe samenwerking, zoals vandaag aantoont, met de regionale landschappen. Ik wil alle betrokkenen hierbij nogmaals hartelijk danken voor dit initiatief.

Onderwerpen