Dat landschap verzorgen, ontsluiten en laten beleven is dé opdracht van de Regionale Landschappen, en hier bij de Commanderie van Gruitrode, op dit brandpunt van geschiedenis, natuur, landschap en toerisme is met de Droomroute Duinengordel zopas een prachtig voorbeeld daarvan gerealiseerd.

Dit traject kadert zoals u weet in een breder project van verbetering van ruiter- en men-routes, waarvoor we heel wat ondersteuning kregen.

Ik wil dan ook in de eerste plaats de partners bedanken die financieel dit project mogelijk hebben gemaakt: de gemeente Oudsbergen, Vlaanderen en de provincie Limburg, bij wie we altijd heel gul voor middelen terecht kunnen. Niet alleen voor natuur maar ook bij de collega’s voor Toerisme en voor Plattelandsontwikkeling.

Daarnaast is ook de ervaring van de ruiters en de menners hier lokaal heel nuttig geweest in de vormgeving van een boeiende en uitdagende route.

Heel veel mensen en verenigingen tenslotte hebben rechtstreeks of onrechtstreeks bijgedragen aan het resultaat dat we vandaag in gebruik mogen nemen, en spannen zich bovendien dag in dag uit in voor het bewaren en verzorgen van onze mooie Limburgse Landschappen. Ik denk aan de lokale handelaars en horeca-uitbaters, landbouwers en natuurverenigingen maar vooral toch aan onze vele vrijwilligers. U bent met te veel om op te noemen, maar ik ben u allemaal heel erg dankbaar.

Onderwerpen