De leerlingen en directie kregen bij het planten de hulp van Limburgs gedeputeerde Bert Lambrechts, bevoegd voor provinciaal onderwijs en voor natuur, en van burgemeester Rik Kriekels van Diepenbeek.

Het provinciebestuur investeert al jaren in meer natuur en bos in onze provincie. We willen in de eerste plaats zelf het goede voorbeeld geven, en vonden in de directie van onze school een enthousiaste partner. En zoals u ziet zijn ook de leerlingen enthousiast aan het werk” aldus gedeputeerde Bert Lambrechts.

Burgemeester Kriekels vult aan: “Diepenbeek ligt in de Wijers met zijn 1001 vijvers en is een deel van het landschapspark Hart van Haspengouw. Natuur en bos zijn onlosmakelijk verbonden met het Diepenbeekse landschap, en de actie van het provinciebestuur maakt dat landschap weer een stukje mooier.”

“De aanplant gebeurt op 2 plekken: één bosje op het grasveld achter de sporthal, en een ander bos naast de fietsenstallingen. Een stuk van de bestaande verharding wordt daarvoor ook opgebroken. Samen wordt er 3180m² bos geplant” weet directeur Karel Schiepers van de PSD.

“Het plantgoed bestaat uit zomereik, wintereik, winterlinde, gewone esdoorn, noorse esdoorn, haagbeuk en tamme kastanje. Daarnaast worden heel wat struiken voorzien voor de onderbegroeiing en in de bosrand: veldesdoorn, rode kornoelje, gelderse roos, taxus, hazelaar en eenstijlige meidoorn. De meidoorn met zijn scherpe doorns komt achterin, op een plek waar de kinderen zich er niet aan kunnen kwetsen.”

De Limburgse Bosgroep coördineert de aanplant. An Pierson, directeur van de Bosgroep: “Veel van de struiksoorten zijn extra interessant voor insecten en vogels door de bloesems en vruchten die ze produceren. De gekozen soorten, zowel struiken als bomen, zijn ook bijna allemaal inheems, wat ook ten goede komt aan de biodiversiteit. Eén van de grasvelden wordt niet volledige bebost, omdat er recent enkele zeldzame plantjes werden gespot en omdat het veld wordt gebruikt tijdens de lessen biologie. “

De actie is een initiatief van de provincie Limburg als inrichtende macht van de school, in samenwerking met Bosgroep Limburg vzw en met financiële steun van de Vlaamse Overheid.

Onderwerpen