Speech: plechtige opening Tronton

Door Bert Lambrechts op 14 mei 2019, over deze onderwerpen: Limburgse Regionale Landschappen

'Als voorzitter van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland heet ik u van harte welkom op dit plechtig infomoment.

Sinds 2014 exploiteert het Regionaal Landschap in partnerschap met de UHasselt en internationale partners het Veldstudiecentrum ECOTRON. Het unieke, hoogtechnologisch onderzoekscentrum laat toe de effecten van de klimaatverandering op onze natuur wetenschappelijk in kaart te brengen.

De relevantie hiervan kan uiteraard moeilijk overschat worden. We zien vandaag al tot wat de aanhoudende droogte aanleiding geeft in onze provincie: watervoorraden zijn nog nooit zo klein geweest, onze vegetatie staat sterk onder druk als gevolg van het gebrek aan water, …

De wetenschap kan ons de noodzakelijke inzichten aanleveren opdat wij als beleidsmakers hiermee aan de slag kunnen en juiste beleidsbeslissingen kunnen nemen. Het gaat daarbij niet alleen om maatregelen om de klimaatopwarming tegen te gaan (mitigatie), maar evenzeer over het feit hoe we ons hier tegen kunnen wapenen (adaptatie).

We kunnen dan wel heel wat nuttig studiewerk doen maar minstens even belangrijk is om de inzichten te vertalen naar het brede publiek. Ook hier heeft het Regionaal Landschap samen met de UHasselt – met de gewaardeerde financiële steun van het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie – aandacht aan geschonken. En mét succes, want maar liefst 8.000 mensen namen - onder deskundige begeleiding van de Rangers van het Nationaal Park - inmiddels deel aan diverse activiteiten op en rond de Ecotron.

We blikken vandaag terug op de mooie resultaten die de afgelopen 5 jaar werden geboekt en als kers op de taart mogen vandaag de uitkijktoren ‘Tronton’ plechtig openen. Daarnaast willen we met jullie ook al eens vooruitblikken naar de initiatieven die we in de nabije toekomst nog willen opzetten.'

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is